Site Overlay

Club Creative / Play Activist

incorporating fun elements into serious issues

รวบรวมเคล็ดลับดีๆ จากเพจ “เล่นจนได้เรื่อง” มาให้อ่านสนุกพร้อมได้สาระ เพราะว่าไหนๆ เล่นทั้งทีก็ขอให้ได้เรื่องดีๆกลับมา

กลัวลูกเป็นกระเทย เลยห้ามเล่น

Previous Next อาทิตย์ที่ผ่านมานี้ มีข่าวใหญ่ข่าวหนึ่งในวงการของเล่น เมื่อบริษัทเลโก้ออกมาประกาศว่า จะตัดของเล่นที่มี gender stereotype หรือของเล่นที่สร้างภาพจำเพศหญิง-ชายออก พร้อมเปิดเผยผลวิจัยสนับสนุนการตัดสินใจนี้ สถาบันจีนาเดวีส์ ทำการสำรวจผู้ปกครองและเด็ก 7,000 คนในสหราชอาณาจักร สหรัฐอเมริกา จีน ญี่ปุ่น สาธารณรัฐเช็ก โปแลนด์ และรัสเซีย และพบข้อมูลหลายอย่างที่น่าสนใจ เช่น เรื่องอิสระในการเล่น – พบว่าเด็กผู้หญิงมีความมั่นใจและอินกับการเล่นที่หลากหลายบทบาทมากกว่า ในขณะที่เด็กผู้ชายถึง 71% กลัวการถูกล้อเลียนหากเล่นของเล่นที่สังคมตีตราว่าเป็นของเด็กหญิง – พ่อแม่ของเด็กผู้ชายมักผลักดันให้ลูกเล่นกีฬา หรือของเล่นจำพวก STEM (เช่น ตัวต่อประกอบ) ส่วนเด็กหญิงก็จะได้เรียนเต้น

See More »

เตรียมตัวกับความท้าทายใหม่ๆ

Previous Next ไม่ว่าจะเป็น “ความพยายามอยู่ที่ไหน ความสำเร็จอยู่ที่นั่น” “ตั้งใจเรียน แล้วเป็นเจ้าคนนายคน จะได้ไม่ต้องลำบากเหมือนพ่อแม่” หรือ “หาตัวเองให้เจอแล้วมีความสุขกับชีวิต” ทั้งหมดเป็นคำสอนที่ส่งผ่านจากรุ่นหนึ่งไปสู่รุ่นหนึ่ง บนฐานของสิ่งที่ตนได้พบเห็นและประสบการณ์ที่ตนเองมี สิ่งเหล่านี้อาจจะเวิร์คในสมัยก่อน เพราะโลกยังเปลี่ยนแปลงไปในทิศทางที่พอคาดเดาได้ แต่จะทำอย่างไรเมื่อการคาดเดาสามารถทำได้ยากขึ้น หรือแทบจะเป็นไปไม่ได้เลย??!!? คำตอบก็คือ Resilence หรือความสามารถในการปรับตัวให้ได้ การล้มแล้วลุกให้ได้ การพร้อมที่จะทิ้งสิ่งที่มีอยู่ (ที่ใช้ไม่ได้แล้ว) และเริ่มสิ่งใหม่ แต่จะทำอย่างไรให้คนรุ่นใหม่มีทักษะนี้ ยังไม่มีโรงเรียนไหนสอน และถึงจะมีสอนมันก็คงจะเวิร์คยาก เพราะเรื่องนี้เป็น life style มากกว่าความรู้ มันจึงต้องใช้เวลานานในการบ่ม ต้องอาศัยการสร้างวัฒนธรรม สร้างวาทกรรมใหม่ๆ ที่ทำให้เกิด resilence

See More »

เลอะ ๆ ลดภูมิแพ้

Previous Next สังเกตไหมคะว่ารอบ ๆ ตัวเรามีคนเป็น #ภูมิแพ้ หรือหอบหืดไม่น้อย โดยเฉพาะเด็กรุ่นใหม่ ๆ ทั้ง ๆ ที่วิทยาการแพทย์ก้าวหน้า และความเป็นอยู่ดีขึ้น สะอาดสะอ้าน แต่ทำไมโรคนี้ถึงได้ผุดขึ้นมามากมายเป็นดอกเห็ด? คำถามนี้เป็นคำถามเดียวกับคุณหมอหลาย ๆ คนในตลอด 200 ปีที่ผ่านมา (อ้อ!! หมายความว่าโรคนี้เพิ่งเกิดมาไม่นานนี้เองสินะ) รายงานทางการแพทย์ฉบับแรก ๆ เกี่ยวกับโรคนี้ เพิ่งเกิดขึ้นในปี 1819 โดยหมอ จอห์น โบสต๊อก ที่บันทึกอาการของผู้ป่วยและวิธีรักษาที่ทดลองว่า ไม่ว่าจะเป็นการใช้มอร์ฟีน การแช่น้ำเย็นจัด การหลั่งเลือด (Bloodletting) ก็ไม่ได้ทำให้อาการดีขึ้น วิธีการเดียวที่ดูเหมือนจะได้ผลก็คือ

See More »

In Thailand, His Majesty King Bhumibol Adulyadej developed the

philosophy of the Sufficiency Economy to lead his people to a balanced

way of life and to be the main sustainable development theory for the

country. The Sufficiency Economy became critical during the economic

crisis in 1997, in which Thailand needed to maintain stability to persist on

self-reliance and develop important policies to recover. By creating a

self-supporting economy, Thai citizens will have what they need to survive

but not excess, which would turn into waste.

 

 

In Thailand, His Majesty King Bhumibol Adulyadej developed the philosophy of the Sufficiency Economy to lead his people to a balanced way of life and to be the main sustainable development theory for the country. The Sufficiency Economy became critical during the economic crisis in 1997, in which Thailand needed to maintain stability to persist on self-reliance and develop important policies to recover. By creating a self-supporting economy, Thai citizens will have what they need to survive but not excess, which would turn into waste.

The game imitate one village that lives under sufficiency economy philosophy. The village members are doing 1) Fishing 2) Mango Farm 3) Chicken Farm and 4) Rice Farm. They consume and sale their products for living. Unfortunately, the village is located in low land which causes the flood every rainy season. The villagers has to transport their products to the warehouse on the high land with difficulty because of the condition of the old road. They decided to help each other to build a new road. In order to do that, they have 2 choices. One is produce and sale their product directly. Another one is exchanging products and trans form it to another product which has more value.

To win this game, the players have to compete and cooperate at the same time. The game ends when roads to the warehouse are complete. The winner is a person who donates the most.

Supported by EGCO Group (The Electricity Generating Public Company Limited)

and Thailand Environment Institute, Eco Go Game is one part of “Building a Public

Consciousness in Youths” programme which aims to use in schools. By applying

LCA (Life Cycle Accessment) theory, students will easily understand how to

reduce global warming in a sustainable way.

Eco Go Game combination of board and card game. Players are playing under the

situation when the sea level is increasing. They have to walk around the city

collecting different cards in order to create eco-friendly products, and new

ideas of recycle and reuse.

After one can complete one product chain, they can lower the water level. But

they must be fast because the water level keeps raising. Let’s see if they could

save the world!!

Previous
Next